主頁 > 油心出發

全天然DIY個人專屬面霜

作者: Mrs Sandals 涼鞋太太

大家好,我是Mrs Sandals (涼鞋太太),因為Sandals 是我來自英國老公的花名,所以我嫁了給他之後,我就變成涼鞋太太了。我有一個三歲大的小朋友,想回來,她剛出世的時候好像就是昨天的事。

我在金融界工作都有10多年的時間。興趣關係到我早已在10年前,已經考獲了專業的美容及化妝師資格。因為囡囡出世之後,我更加着重用嘅產品有什麼成份,對身體及皮膚有冇傷害,繼而我開始認識芳香治療法,以及恆心去修讀芳香治療,及考獲不同國家的芳香治療師資格。

日常生活裏面,大家知唔知道自己用緊嘅面霜,成份裏面有啲咩嘅呢?好多時為咗保存護膚產品嘅保質期,有機會被加進化學物質。有時候為了增加香味,可能有又會有好多人造的添加劑。有些化學品更會引致皮膚敏感。

想做一支天然的面霜,其實好容易,踏入12月冬天嘅月份,大家有冇覺得自己嘅皮膚非常之乾呢?平時我分享做個人專屬面霜工作坊裏,最多學生問我嘅問題就是保濕,去皺紋,提升面部輪廓及抗氧化。

做面霜有一個簡單版,有一個專業版,我今日就同大家分享下一個簡單版啦:

成份:
- 全天然精油
- Kidscents Lotion
- 蘆薈啫喱
- 維他命E

天然精油那方面,可以考慮用以下精油
1)玫瑰精油-有淡斑,收斂毛孔,細胞再生嘅功能
2)乳香精油-有平或皺紋,疤痕,平衡油脂性皮膚,細胞再生功能
3)茉莉精油-增加皮膚彈性,延緩皮膚衰老效果顯著
4) 橙花精油-增加皮膚彈性,美白淡斑,抗氧化

以上都是精油之中的王牌,想過一個香噴噴,又白又滑又補水嘅聖誕節,錫自己最適合就係自己做返一瓶全天然的面霜了。

如果有興趣想了解多一點做個人專屬面霜可以掃一掃QR Code聯絡索取詳細資料。

祝大家聖誕美麗,新年快樂!

 

 

Mrs Sandals 涼鞋太太
NAHA芳香治療師
City and Guilds
美容及化妝師
中國芳香治療師

銀行金融業任職多年
女人愛美麗,
因而對天然療法,
芳香治療產生強烈的興趣

 

收貨人 :
:
:
 
 
xxx